Toàn quốc: Safron - Nhụy Hoa Nghệ Tây - Hàng Xách Tay Trực Tiếp Loại Cao Cấp 200k/hộp 1gr

Thảo luận trong 'THỰC PHẨM GIA ĐÌNH' bởi kenait, 5/4/2018.

  1. kenait

    kenait Thành viên tích cực

    Tham gia:
    15/8/2009
    Bài viết:
    612
    Đã được thích:
    42
    Điểm thành tích:
    28
    Chào các mẹ ở diễn đàn,
    Mình có bạn ở ấn độ nên thường xuyên có saffron xách tay đặt hàng bên đó về. Saffron mình đặt là của hãng baby brand, hãng nổi tiếng nhất ấn độ. (cái này mình ko nói suông mà có trích nguồn ở đây, các mẹ tự vào kiểm tra lại những gì mình nói nhé:
    "Baby brand is best quality saffron brand in India. The company is 175 years old and brings you the finest, hand-picked pure saffron. Baby brand saffron strands contain the red part in major and only a negligible part of the yellow style. Baby brand is the most trusted saffron brand in India offering high-quality Kashmiri saffron. The coloring strength of baby brand saffron is always 200 or above which means the saffron is Grade 1 in accordance with ISO standards.
    Link bài viết: http://saffronreview.com/quality-saffron-brands-in-india/"

    Giá Noorishop mình bán là 250k/ hộp 1gram và 150k hộp 0,5gram; 300k cho hộp dạng bột (power) nhé mọi người. Mình freeship từ 3 hộp trở lên. Giá ship nội thành hà nội là 15k và nội thành hồ chí minh và các tỉnh khác là 30-35k. Hotline đặt hàng 092 882 2524
    Shop cam kết bán đúng hàng chuẩn 100%, đổi trả trong vòng 3 ngày thoải mái nếu ko đúng cam kết nhé cả nhà!
    [​IMG][​IMG]
    Truy cập trang web của bên mình để có thêm chi tiết:
    https://saffronxachtay.wordpress.com/
    https://saffronxachtay.net/
    Trân trọng cám ơn mn đã đọc tin!
     

    Xem thêm các chủ đề tạo bởi kenait
    Sửa lần cuối: 22/8/2018
  2. kenait

    kenait Thành viên tích cực

    Tham gia:
    15/8/2009
    Bài viết:
    612
    Đã được thích:
    42
    Điểm thành tích:
    28
    MỞ HỘP SAFFRON NOORI


    Sau đây Noori Shop sẽ mở hộp saffron và hướng dẫn các bạn từng bước cách sử dụng saffron nhé!

    (Đây là hình sản phẩm thật của Noori shop, trân trọng đề nghị các bạn lấy hình nhớ trích nguồn. Noori xin Cám ơn)

    [​IMG]
    Hộp saffron của Noori shop là của hãng Baby brand, hãng gần như nổi tiếng nhất Ấn Độ

    [​IMG]
    Hộp đóng gói rất kỹ, ngoài lớp giấy bên ngoài có lớp giấy bạc bảo vệ bên trong

    [​IMG]
    Bên trong hộp nhựa có seal nhựa, mọi người bóc hẳn seal này ra rồi mở nắp. Nhớ cẩn thận vì 2 mặt nắp không dính vào nhau nên dễ bị rơi ra nhé. Nhấn bật nắp hướng xuống dưới thay vì mở lên trên.

    [​IMG]
    Sợi mẩy và rất đậm đà

    [​IMG]
    Chỉ cần Cho khoảng 5 – 10 sợi saffron vào cốc nước ấm trên 70 độ

    [​IMG]
    Màu vàng nghệ từ sợi saffron bắt đầu lan ra

    [​IMG]
    Rất nhanh rất nhanh saffron nhuộm màu nước, chỉ 5 sợi mà vàng như thế này ạ

    [​IMG]
    Để một lúc là có cốc nước vàng như thế này ạ
    https://saffronxachtay.net/
     
    Sửa lần cuối: 22/8/2018
  3. kenait

    kenait Thành viên tích cực

    Tham gia:
    15/8/2009
    Bài viết:
    612
    Đã được thích:
    42
    Điểm thành tích:
    28
    PHÂN BIỆT SAFFRON THẬT GIẢ


    [​IMG]

    Bạn có biết saffron giả hoặc saffron fake được làm từ râu ngô nhuộm màu hoặc từ một cây gọi là Safflower, cánh hoa này được phơi khô và tinh chế để làm saffron giả (hình minh họa bên dưới)

    [​IMG]

    [​IMG]
    Hoa Safflower (Indian Marigold)

    [​IMG] Fake saffron được làm từ hoa safflower

    Do vậy, để giúp mọi người phân biệt saffron thật giả Noori xin mách các bạn một số cách sau đây:

    Cách 1: Nhìn bằng mắt, cảm quan

    Toàn bộ sợi Nhụy hoa Nghệ tây Saffron (Stigmas) đều đỏ (không có màu khác hoặc có một chút màu vàng ở chân nhụy). Sợi nhụy nghệ tây Saffron phải khô. Mùi thơm Saffron là đậm và tươi mới, không bao giờ có mùi mốc.

    • Khi mua saffron, nên tìm mua các loại mà sợi còn dài và dài đồng đều và có màu mắt bắt mắt. Đừng tiếc tiền mua các sợi đã bị hỏng, bột màu xám, hoặc các sợi có vẻ bụi bẩn vì có thể nhụy đó đã rất cũ hoặc pha trộn với các phần khác của cây nghệ tây hoặc hoa cúc

    • Tiêu chí tiếp theo là hương vị.Nhụy hoa nghệ tây cũ thường bị mất mùi hương cay nồng của nó và đôi khi nó không có mùi hương nào cả. Vì vậy, saffron chất lượng tốt là màu cam màu đỏ hoàn toàn và có mùi thơm ngon.

    Cách 2: Kiểm tra bằng nước lạnh:

    [​IMG]Saffron giả bên trái (màu vàng nhả ra rất nhanh như thuốc nhuộm) và Saffron thật bên phải (màu vàng từ từ mới nhả ra)

    [​IMG]

    Khi cho saffron thật vào nước lạnh, nước sẽ dần chuyển sang màu vàng nhạt, và theo thời gian sẽ nhuộm màu nước trở nên mạnh hơn và màu sắc sống động hơn. Nếu màu vàng của bạn ngay lập tức biến nước màu vàng đậm, đây là dấu hiệu cho thấy nghệ tây của bạn có màu sắc nhân tạo và là saffron giả.

    Ngoài ra, saffron thật sợi nhụy sẽ nổi trong nước, trong khi saffron giả sẽ chìm hẳn xuống nước.
    [​IMG]
    (hình: nhụy saffron nổi trong nước)

    Nguyên văn bằng tiếng anh:

    Saffron is the dried stigmas of a perennial plant, crocus sativus, found only in the three regions of the world and hence of three types: Kashmiri, Iranian and Spanish. Saffron is largely cultivated and harvested by hand and it takes about 175,000 saffron blossoms to produce one kilogram of dried saffron spice. Due to the amount of labor involved in harvesting, saffron is considered one of the world’s most expensive spices.The exotic taste and benefits derived from the most expensive spice in the world are so much that its demand has grown tremendously over the years and fetched millions for those engaged in its manufacturing and selling procedures. And as with all high demand & precious utilities, this spice too got axed with the fake and adulterated versions of saffron being sold at higher prices with low or no standard quality at all. And in novice markets what is sold as saffron is not even remotely related to saffron at all !! Consequently, not only did the consumers find it distasteful but also the saffron cultivators got hit by the distrust the fake saffron caused.

    Coming from the land of Saffron cultivators, Kashmir, the home to pure and quality saffron,I feel obliged to spread awareness among the people who have no idea how to distinguish the real saffron from the fake or adulterated one,which led me to write this summarized version of an article derived from the numerous and varied sources on the same issue that are available to us.

    There are various methods and techniques wherein you can determine the purity of the saffron you are buying, to tell apart the real from the fake one.

    • A First Look Quick Test:

    Saffron threads (Stigmas) are all red (no other color with a little yellow at the base). Saffron threads must be dry and brittle to the touch. Saffron aroma is strong and fresh, never musty.

    • When buying saffron, look for threads that are uniformly long and have an eye-popping color. Don’t bother with broken saffron, saffron powder, or threads that look dull and dusty. It’s not worth the cost. So called “bargain” saffron is probably very old or mixed with saffron styles (another part of the crocus) or marigold flowers.

    • The next criterion is aroma. Old saffron loses its pungent aroma and sometimes it has no aroma at all. So, good quality saffron is saffron that is completely red and has a nice aroma. Please note that this does not mean that any pure saffron strand with some yellow in it is not decent saffron. It is just not as potent as saffron that is completely red. In fact, some people prefer saffron with yellow in it and to them it is not saffron if the stigma does not have any yellow.

    • If saffron is squeezed and fat is remained in between fingers, saffron is pure and original which is the most appropriate method of distinguishing saffron.

    • Cold Water Test:

    When you first put quality saffron in liquid, the liquid will turn a slightly pale yellow, and over time will turn the liquid a stronger and more vibrant color. If your saffron immediately turns the water a strong yellow, this is a sign your saffron was artificially colored. What you are actually seeing is the dye washing off your saffron.Also,pure quality saffron strands will be floating (most of them) while the fake ones will all settle down.

    • If solution of saffron in water in rubbed on surface of cotton, its color will turn into orange after a period of half an hour, while wool will turn colorless and silk will turn into yellow.

    Fake Saffron:

    • The most popular cheat on saffron is mixing safflower (Indian Marigold) to saffron or any substitute for saffron (like dried and dyed tendrils of maize cobs, Shocking !! ). Note that true saffron may be mixed with such filler substances such as dyed grass blades or straw to add weight and therefore commercial value.

    • Dried Safflower refers to the thistles of the flower heads of the safflower plant, a minor crop today, with about 600,000 tons being produced commercially in more than sixty countries worldwide. India, United States, and Mexico being its leading producers.The red-orange thistles produce a slight yellow dye but no saffron flavor or aroma in cooking or baking. Those unfamiliar with saffron’s real qualities sometimes mistake these thistles, sold very inexpensively in packages sometimes labeled “saffron”, for saffron stigmas. Popularly known as American saffron or Mexican saffron, this fake saffron actually being a member of the Daisy family is used to extract safflower oil. Although its dried, edible flowers do impart the characteristic yellow color to foods, it has no flavor and is definitely not a saffron substitute candidate.

    Next time you go to buy saffron, buy pure quality saffron and please make sure you are buying the real one and not the fake or adulterated version. For there can be no substitute to the exotic taste, aroma and color a pure saffron has to offer.

    How To Store Your Saffron
    • Always keep it in dark, away from all sources of light, natural and artificial.
    • Cool environment is preferable as a warm environment can leave this stigma spice dry and kill its aroma.
    • Do not store it for more than two year, the aroma decreases with time; use it as fresh as possible. Saffron will not spoil, but it will lose increasingly more and more of its flavor with age.

    Equipments For Storage
    • Use only airtight containers, Glass jar preferably.
    • It can be wrapped in foil to prevent exposure to air and light.
    • Use the smallest possible container for lesser air circulation within the box.

    Storage Place
    • Cupboard is an ideal place for storing saffron at home.
    • Storing in refrigerator is not recommended because the saffron would absorb moisture as soon as it is exposed to room temperature.
    • It can be stored in refrigerator if the whole quantity is to be used. If you are keen on keeping it in refrigerator then take out the required quantity and keep the saffron container back into the refrigerator immediately.

    Other Names For Saffron

    Botanical Name Crocus sativus Linn.
    Kashmiri Kong
    Indian Kesar
    Iranian Zaffran
    French Safran
    English Saffron
    Italian Zafferano
    Spanish Azafran

    Cold Water Test Images:

    [​IMG]
    Fake (left) vs Real (right) Saffron

    [​IMG]
    After 2 hours, the fake saffron is bright red, real saffron is pale red.

    [​IMG]
    The real saffron strands floating in water.

    Image credits for Cold Water Test: Urwah Bin Ayaadh,Tibbe-Nabawwi.

    Safflower: Natural and Dried.

    [​IMG]
    Safflower (Indian Marigold)

    [​IMG]
    Dried petals of Safflower; refined and used as fake saffron

    In the Middle Ages, one could be sentenced to the punishment of being buried alive if they tried to alter saffron by adding in other substances. Saffron was and is used in many types of foods as well as used in medicines too. It helps to relief cough, aiding digestion problems and improving moods. Adulterating the saffron, mixing it with other materials to increase the quantity and weight of the substance and thereby the seller would illegally make more money off of the saffron which was a high offence. Well, it seems the practice of selling fake or adulterated spices continues even in the 21st century and Saffron is the biggest victim of them all.
     
  4. donghoduyanhleduan

    donghoduyanhleduan

    Tham gia:
    8/8/2013
    Bài viết:
    81,598
    Đã được thích:
    14,682
    Điểm thành tích:
    10,313
    mình đánh dấu nhé
     
  5. kenait

    kenait Thành viên tích cực

    Tham gia:
    15/8/2009
    Bài viết:
    612
    Đã được thích:
    42
    Điểm thành tích:
    28
    Baby brand thuộc sở hữu của một công ty gia đình tại ấn độ, có truyền thống hơn 6 thế hệ cha truyền con nối nên với kinh nghiệm và chuyên gia về nhụy hoa nghệ tây lâu đời như vậy đã giúp công ty này giữ gìn được loại saffron có chất lượng tốt nhất trên thị trường.

    Saffron của hãng đã nhận được nhiều giải thưởng và chứng chỉ về chất lượng như dưới đây:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     

Chia sẻ trang này